Artificial Intelligence

Als architectenkantoor begrijpen we bij hogt architecten dat technologie een sleutelrol kan spelen bij het creëren van innovatieve en efficiënte ontwerpen. De opkomst van artificial intelligence heeft de mogelijkheden voor ontwerpers aanzienlijk vergroot, waardoor er mogelijk sneller en doelgerichter gewerkt kan worden. Daarom volgen we de ontwikkelingen in het domein van AI-software nauwlettend en streven we ernaar deze technologieën te integreren in onze ontwerpprocessen wanneer dit mogelijk is.

Vandaag al ?

We bewaken het ontwerpproces wel in alle gevallen. Nieuwe technologieën worden daarom steeds eerst kritisch tegen het licht gehouden om te kijken of ze een meerwaarde kunnen bieden.
En die meerwaarde moet steeds een kwaliteitsverbetering inhouden.

Als ze die meerwaarde kan bieden, schrikken we er ook niet voor terug om ze te implementeren in ons kantoor.
Een voorbeeld is de toepassing van 3D-tekensoftware (BIM Building Information Modelling) die we als early adaptors al 15 jaar toepassen.

Eerste testen bij hogt

Op basis van onze eerste onderzoeken denken we dat de meerwaarde van AI eerst zal geïmplementeerd worden in de visualisatie van ontwerpen.
Omdat we al onze ontwerpen tekenen in een 3D-model kunnen we dit model gebruiken om een standpunt op het model te selecteren en dan aan de slag te gaan met een AI-visualizer.

In deze visualizer typen we een "prompt", bv een beschrijving van de materialen die we wensen.
Het is dan aan de AI software om het beeld samen te stellen. Dit kan tot verrassende resultaten leiden.
Maar het is een medaille met twee zijden. Af en toe is het resultaat goed, soms leidt ze echter ook tot absurde resultaten.

Concreet

In het voorbeeld in bijlage voerden we volgende "prompt" in :

"een vlaamse tuin met terras en zwembad. het huis heeft een wit geschilderde baksteen."

In het groot zie je het, ruw ingetekende, 3d-model. In het venster rechtsboven zie je de ingevoerde prompt en het resultaat van de AI visualizer.

Wanneer we de dakvorm wat specifieker beschrijven "Het hellend dak heeft zwarte dakpannen. Er zwemt iemand in het zwembad. Iemand drinkt een cocktail on een parasol op het terras." krijgen we volgend beeld.

De dakvorm wordt aangepast. De mensen worden wel niet toegevoegd. De omgeving wijzigt, we krijgen een avondsetting en het zwembad breidt ongevraagd uit.

Onder voegen we nog enkele varianten toe die het resultaat waren van aangepaste prompts en tuning met parameters. 

Besluit

De resultaten zijn op dit moment voornamelijk bruikbaar om de verbeelding te triggeren. 
De kwalilteit en voorspelbaarheid van de beelden is daarvoor in deze fase nog te wispelturig voor ons.
Máár in het ontwerpproces kunnen de beelden nu al een waarde hebben. We zullen de toepassing daarom voorlopig enkel nog op deze manier inzetten. We zijn benieuwd welke mogelijkheden AI in de toekomst nog zal bieden en houden zeker en vast vinger aan de pols !